Congres vol inspiratie door en voor collega’s over zingen en lesgeven

IVCT 2022
University of Music and Performing Arts Wenen

Begin augustus vond in Wenen het 4 jaarlijkse congres voor zangdocenten – ICVT – plaats met als titel: ‘for the sake of music’. Vier dagen lang werden er ieder uur 5 inspirerende lezingen en workshops over alle aspecten van zangles gegeven. Ik besloot voor de afdeling ‘Methodes’ en ‘Vocal Health’ te gaan, maar heb ook een paar ‘lecture recitals’ met spannend nieuw repertoire bijgewoond. In de avonden was er gelegenheid om collega’s van over de hele wereld te leren kennen en inzichten uit te wisselen, onder het genot van een hapje en een drankje.

Kleine greep uit 25 bezochte workshops/lezingen: ik leerde o.a. over het inrichten van effectieve groepslessen door Amelia Rollings Bigler, het belang van cross-genre training door Shelli Hulcombe, en de opleiding Vocology: een zeer stevige opleiding tot stemspecialist. Ook zeer interessant waren de goed onderbouwde didactische inzichten van Barbara Hoos de Jokisch (ze gaf in september een interactieve lezing over methodes voor de NVZ). Ook het A Three-Phase Model for Effective Teaching and Practice- CMS door Sean McCarther is de moeite van verdere bestudering waard.

Voor repertoire raad ik de schitterende verzameling Spaans/Catelaans/Portugese liederen en aria’s van Patricia Caicedo aan, inclusief een gids voor de uitspraak. En een super leuke verzameling liedjes voor (groeps)lessen: Come and Sing! Over Evidence Based Vocal Teaching door o.a. Kari Ragan – gepubliceerd in Journal of Singing – zal ik binnenkort een samenvatting met jullie delen. Ik keek uit naar de twee lezingen van Kenneth Bozeman, maar die gingen beide niet over zijn specialiteit: practical vocal acoustics. Misschien een idee om hem eens naar Nederland te halen om daar meer over te laten vertellen?

Congres
ICVT Wenen: door zangdocenten voor zangdocenten

Het is opmerkelijk dat vooral in de VS en Australië zoveel gedegen onderzoek wordt gedaan naar zang-stemonderwijs. Wij lopen daar in Europa (en in Nederland al helemaal!) wel erg bij achter. Fijne uitzondering was Ineke van Doorn die een masterclass Jazz improvisatie gaf.

De EVTA is van plan daar wat aan te gaan doen. Ik steun dat streven van harte. Vraag aan de opleidingen: waar blijft de master voor vocale methodiek en innovatie?

Mijn favoriete quote kwam van zangdocente Kimberly Roberts tijdens een lezing over legato zingen:  Pupils have a basket of light, it gets filled with stones, your task is to get the stones out.

Dankzij het ICVT ben ik weer vol inspiratie om een seizoen lang met mijn leerlingen naar het licht in hun stem te gaan zoeken.

Naschrift: inmiddels weet ik dat op het Koninklijk Conservatorium een master is die min of meer aan de benodigde inhoud heeft: ‘De twee jaar durende master is geschikt voor studenten die hun bachelor in muziek of docent muziek hebben afgerond, voor professionele musici die vaardigheden op het gebied van lesgeven willen ontwikkelen en voor ervaren docenten die hun expertise nog verder willen vergroten’. Zie ‘The Musician Educator’. 

 

Internationaal Congres Zangdocenten
Tagged on: