Zorg tijdens het spreken en zingen voor een goede houding. Door goed in balans te staan is je keel vrij en kunnen je ademhalingsspieren zich volledig in dienst stellen van de stemvoering.

Zo bouw je een goede houding op:

  • Voeten iets uit elkaar, stevig op de grond verdeeld over de bal van de voet en de hakken. Raakt je kleine teen ook de grond?
  • Knieën van het slot
  • Kantel het bekken een beetje naar achter (‘staart’ naar beneden), voor een ontspannen onderrug
  • Schouders laag en ontspannen
  • Borstbeen iets opgetild
  • Lange nek, kin iets naar de borst laten zakken
  • Kruin als hoogste punt

Misschien voelt het heel raar en ongemakkelijk om zo te staan. Bedenk dan dat alles wat nieuw is moet wennen. Zet tijdens het oefenen voor de zangles of logopedie een (stil) alarm op je telefoon om je iedere 3 minuten te helpen herinneren even goed rechtop te gaan staan. Je zult zien dat na een paar weken je lijf aan de nieuwe houding gewend zal zijn.

Zie op dit filmpje hoe je wervelkolom ons rechtop houdt en beweegt.

De linker figuur laat de correcte houding zien, de anderen de meest voorkomende afwijkingen.
De linker figuur laat de correcte houding zien, de anderen de meest voorkomende afwijkingen.

 

Oefening Rietstengel 1

Zet je voeten stevig neer. Verplaats je gewicht langzaam naar voren en achteren tot je bijna omvalt. Houd je voeten plat op de grond. Voel hoe je buikspieren en rugspieren afwisselend aanspannen om je in evenwicht te houden. Kom nu in het midden tot stilstand, zodat je buik en rug allebei ontspannen zijn.

Oefening Rietstengel 2

Zet je handen in je zij. Maak nu een beweging van links naar rechts, tot je bijna omvalt en voel hoe je flanken (de spieren in je zij) je romp in evenwicht houden. Kom weer in het midden uit waar de spieren in je zij geen extra spanning hoeven te maken.

Oefening Rietstengel 3

Ga stevig staan, en maak eerst kleine cirkels om je zwaartepunt heen. Maak de cirkel steeds groter en voel welke spieren actief zijn om te zorgen dat je niet omvalt. Maak de cirkel weer kleiner tot je in volledige balans staat, zonder enige extra spierspanning.

Oefening Coblenzer

Loop in deze houding een paar rondjes door de kamer. Leg nu een boek op je hoofd en probeer er mee te lopen. Als hij blijft liggen doe je het goed. Valt hij er af probeer dan te bedenken welk deel van de houding misschien niet goed is. Heb je een holle rug? Zakken je schouders naar voren? Experimenteer tot je het boek een paar stappen op je hoofd kunt houden.

Oefening schouders

Trek je schouders op in de richting van je oren. Span ze flink aan. Laat nu los en ervaar de ontspanning. Trek je schouders nu naar voren, hou een paar tellen vast en laat los. Dan trek je je schouders stevig naar achteren. Laat ze nu los waarbij je voelt dat er nergens meer spanning in je schouders zit.

Voel hoe je lichaam nu in balans staat. Ga na of er nog ergens spanning zit, en laat dat los.

Bij ernstige houdingsproblemen, pijn en stress kan het nuttig zijn om contact op te nemen met een Mensendieck/Cesar therapeut of naar Alexander techniek.