VarkenslarynxOp 5 oktober organiseerde de NVZ een workshop met varkenslarynxen in samenwerking met de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Het eerste deel werd verzorgd door de docent chirurgie Claudia Wolschrijn die een hele goede inleiding hield over de verschillen tussen humane en dierlijke larynxen. Op de verschillende tafels had ze verschillende soorten voorbeelden neergelegd: een paardenhoofd die was ‘opgezet’. Verder een tafel vol met verschillende dierlijke larynxen (hond, kat, varken, enz) op sterk water. Heel prachtig, maar de geur van formaline kon ik niet aan.

Als klap op de vuurpijl waren er 6 ‘verse’ ongeprepareerde varkenslarynxen die wij met scapel en schaar mochten ontleden. Dit was echt geweldig om eens te doen, je zag zo goed de verschillende weefsels die om de larynx heen liggen. En uiteindelijk ook de stemplooien die natuurlijk niet op spanning zijn, maar die je dan zo mooi in de wand van de luchtpijp ziet liggen. Schitterend!

Daarna gaf Loes Selten een hele fijne workshop over Manuele Larynx Facilitatie, en gingen we onze eigen en elkaars larynxen bewegen en voelen. Goed om te weten dat er zulke specialisten zijn waar je leerlingen met stemklachten naar toe kunt sturen!

NVZ Larynxanatomie met varkenslarynxen